Eldre steinalder (mesolittikum)

TIDLIGMESOLITTISK    MELLOMMESOLITTISK    SEINMEOLITTISK

De eldste boplassene

Boplassfunn fra Øygarden og Sunnhordland viser bruk av kystlandskapet så tidlig som 11 000 –
10 500 før nåtid. Flint var det vanligste råstoffet og har vært brukt til økser, piler og andre redskaper.

Lokaliteten Karidalen 10 på Toftøy i Hordaland, er ca 11 000 år gammel. Av de over 3080 gjenstandene er det kun 25 redskaper, resten er avfall, men her er kjerner som viser tydelig hvor flekkene er slått fra. Lokaliteten Slåttevikane på Kollsnes er yngre enn ca 10 500 før nåtid. Det er 6738 gjenstander på boplassen, det meste er avslag, og kun tre av disse er av et annet materiale enn flint.

Det har bodd folk på to forskjellige flater innenfor boplassområdet. På Djupedalen på Stord bestod fun-nmaterialet av både flint og kvartsitt, og Little Skift-esvika 142 på Bømlo har vært brukt i flere faser, til helt forskjellige tider, der den eldste bosetningen tok til i første del av eldre steinalder. På boplassen er det funnet økser av flint og avslag. Blant disse er det eggoppskjerpingsavslag av flint, som viser at det har blitt skjerpet opp økser på boplassen. Av dette kan det tolkes at lokaliteten har vært brukt til mer enn kun produksjon av redskaper, at folk har levet sitt daglige liv i Djupedalen.

Så tidlig som i 1896 ble det under jordbruksar-beid funnet flint på Minde. I dag er adressen Ny-haugveien 12a, rett sør for Bergen sentrum. Både funnmaterialet og høyden over havet, som er 30 m over dagens havnivå, antyder at dette er en steinal-derboplass som er 10 000 – 11 000 år gammel. Det ble funnet blant annet

“…et grovt tilhugget redskab af daarlig flint, spidst i den ene ende, bredt, rimeligvis defekt i den anden ende. Et stykke af et større redskab af daarlig graa flint, rimeligvis en øks, der da har været tosidet og temmelig grovt forarbeidet. Flekkepil af almindeligt slags med lidt til-huggen tange. L. 4,6 cm. Nogle flekker, skiver, spaaner og andet affald af daarlig graa, opak flint.”

I dag vet vi at også flintkvaliteten kan være med på å aldersbestemme funnet. Denne “dårlige flint” er en grå og kalles danienflint. Den ble foretruk-ket som råstoff til de tidlige skive og kjerneøksene. Flintkvaliteten har sannsynligvis egnet seg spesielt godt til økser; de måtte tross alt tåle en trøkk. Funnene er gjort under dyrkingsarbeid nær Minde jernbanestasjon, Årstad. Funnet har stor interesse, og er den eneste boplass fra den eldste del av stein-alder i Bergen sentrum.