Strandlinje i endring

Norge blir litt større for hvert år som går. Det er ikke mange millimeter det er snakk om på årsbasis, men over tid er det merkbart. Dette startet allerede ved istidens slutt. Årsaken til stigningen i forhistorisk tid er å finne i isavsmeltingen.


Om vi går tilbake til begynnelsen av eldre steinalder ca 11 000 år før nåtid, vet vi at på Sotra utenfor Ber-gen stod havet 25 meter høyere enn i dag. Årsaken var at isbreene hadde tynget ned landet vårt. Da klimaet ble mildere og isen smeltet ble landet fri for tyngden av isen slik at det steg. I begynnelsen steg det raskt, etterhvert litt saktere.
Langs vestlandskysten er det gjort mange og grundige studier av hvor bosetningen lå til ulike tider av forhistorien. Det vi nå vet er at folk som bodde  langs kysten i eldre steinalder bodde helt nede i strandkanten. Det var ikke mange metrene det var snakk om fra teltet og ned til vannkanten. Dette bildet har vist seg så entydig at dersom vi finner en boplass som ligger omkring 25 meter over havet i dag, så vet vi at det er svært sannsynlig at boplassen var i bruk tidlig i eldre steinalder. Funmaterialet og C-14 dateringer kan bekrefte eller avkrefte denne antakelsen.
Strandlinjens endringer fra slutten av istiden til i dag har blitt studert og rekonstruert av ulike for-skere, og blir fortsatt stadig justert på bakgrunn av funn, C-14 dateringer og beregninger. Denne rekonstruerte kurven viser at dette har vært en ujevn prosess.

Et eksempel på en strandforskyvningskurve; denne viser kurven for Sør-Bømlo utarbeidet av Peter Emil Kaland i 1984 sammen med kurven for Røyksund på Bømlo utarbeidet av John Inge Svendsen og Elisabeth Warren fra 2001. I denne studien er det særlig interessant at det ble funnet spor etter en forhistorisk tsunami rundt 8 200 før nåtid. Vi ser også at i Røyksundområdet var strandlinjen høyere oppe enn det den var på Sør-Bømlo på samme tid i fortiden. Disse to stedene ligger geografisk nært hverandre, men studien viser at strandlinjen har store lokale variasjoner.