Ruskeneset, Bergen

Ruskeneset ligger på sørsiden av Straume bro ved Nordåsvannet, under gården Søreide i Fana. Her ble det gjort arkeologiske utgravinger av to heller-boplasser i 1915-16. Hellerne har vært bebodd fra slutten av yngre steinalder, i rundt 4000 år. Utgravingen har gitt oss et godt innblikk i til-værelsen på Ruskeneset. De arkeologiske funnene forteller oss at her er gjort opp ild og laget mat, og et variert utvalg av angler og harpuner i bein fortell-er om hvor viktig sjøfangsten var for menneskene som bodde her.
Beinmaterialet viser at både laks, aure, torsk, hyse, sei og uer stått på menyen. Dessuten er det funnet bein av hjort, rev, sel, hval og ulike fugler fra både skog, fjell og fjord. Det er tallrike spor etter pollen og frø fra mange ulike bær – og buskvekster. Plan-telivet i skogsområdene rundt boplassen har vært viktig for menneskene som bodde der.
Funnene av dyrebein på Ruskeneset viser at folk må ha kjent til mange ulike fangstmetoder. De må ha hatt pil og bue, kastespyd, harpuner, lystergafler og mange typer fiskeredskap. Det kan være grunn til å tro at helleren først og fremst var en jaktboplass som var brukt til visse årstider. Funn av dyrebein viser at det ble drevet jakt på enkelte typer dyr til visse tider av året. Det er gjort funn av både trekk- fugler og andre arter med sesongmessig tilhold ved kysten. Noe av det yngre materialet kan tyde på at menneskene har holdt til her hele året. Boplasslag fra bronsealder viser at det har vært holdt husdyr i perioder, og her er også funnet spor etter gravleg-ginger fra jernalder.