Kotedalen, Radøy

På veien mellom Austrheim og Radøy i Nordhord-land ligger en boplass kalt Kotedalen. Den ligger ved det sørlige festet for broen mellom Radøy og Fosnøy, og er blandt de mest omfangsrike boplas-sene som er utgravd på Vestlandet.
Funnene viser at den fiskerike strømmen har lokket til seg både fisk, dyr og folk. Den har vært i bruk fra eldre steinalder og er fortsatt en av de beste fiske-plassene i Nordhordland.
Den første bosetningen i Kotedalen tok til for nær 10 500 år siden, og boplassen var kun i bruk på sommerhalvåret. Rundt 2000 år seinere oppdaget nye folk den rike matkilden ved straumen, og i de neste 3600 årene bodde det folk her, både sommer og vinter!
Boplassen har ikke vært bebodd etter ca. 2800 f.Kr, men det har uten tvil vært et omfattende fiske i straumen. Boplassene ble lagt andre steder. På denne tiden ble også jordbruk og fedrift viktig i tillegg til jakt og fangst, og hensyn til åkerland og beitemarker var med på å bestemme hvor det var best å bo.
Det er funnet redskaper av både stein, bein og horn på boplassen, og avfall fra redskapsfremstilling utgjør over 230 000 gjenstander til sammen. Snørefiske med fiskesøkke, snøre og krok var de vanligste fiskeredskapene både i eldre – og yngre steinalder. Funn av bein fra ål og sild i boplasslagene fra yngre steinalder tyder på at det også ble brukt fiskegarn og ruser i fangsten. Den sildestammen som går i fjordbassenget i Lindåspollane er den samme som på den tiden, og faktisk minst 6000 år gammel!