Skipshelleren, Vaksdal

Skipshelleren ligger ved Bolstadstraumen i Dale i Hordaland. Under en stupbratt, utoverhengende bergvegg ble det gravd ut en svært rik boplass i årene rundt 1930.
I tykke avfallslag i Skipshelleren ble det funnet red-skaper av bein, horn og stein, kull og måltidsrester fra flere bosetninger som strekker seg over 6000 år. Mye av det organiske materialet som kom frem i Skipshelleren var spesielt godt bevart, og ga oss tidlig et bredt bilde av fangstkulturen i steinalder. Av beinredskaper var det fiskekroker i mengder, harpunodder, lystergafler, beinspisser, nåler og ymse andre småting. Funnene fra Skipshelleren gir oss et gløtt inn i en redskapskultur som må ha vært van-lig langs hele kysten, men som dårlige bevarings-forhold og tidens tann skjuler for oss.
De mange tusen beinfragmentene viser at de jaktet på pelsdyr, fisket i fjorden og fanget sel og fugl. Hovedinntrykket er at dette fangstfolket som bodde her, drepte og spiste det meste de kom over. Her er rester etter 23 arter pattedyr, 48 arter fugl, og 22 arter fisk. I tillegg til fiske i fjorden sanket de østers, blåskjell og strandsnegl. Det har vært jaktet på hjort, bjørn, villsvin og elg. Av pelsdyr ble det særlig fanget oter og mår. Selfangst har vært viktig, og fjordsel er det vanligste pattedyret i avfallsdyngene. Hjortejakt var den viktigste næringen, det viser beinmengdene fra både ungkalver og fullvoksen hjort. Hjortejakten var kanskje hovedformålet med oppholdene i helleren?