Jaspisbrudd på Skjervika og Nautøya, Bømlo/Stord

To jaspisbrudd er kjent i Sunnhordland. Den ene ligger ved Skjervikabukta på sørøstsiden av Bømlo og den andre på Nautøya, en liten øy mellom Bømlo og Stord. De ble funnet i 1983 og 1990 under arkeologiske undersøkelser og har blitt prøvegravd. Jaspisen er mørkerød på  farge og den har godt synlige fordypninger og knusemerker på fjellflatene i bruddene noe som vitner om bruk av hammerstein, eventuelt i kombinasjon med bruk av kiler. Det var ingen klare spor etter bruk av ild.

Avfallslag på ca 3x3m ligger like foran begge bruddene, og inneholder flak og fragmenter av sprø og uren jaspis. Jaspis ble brukt til å lage knivblader og muligens også prosjektilspisser. Ingen radiokarbondateringer er tilgjengelige fra bruddene, men indirekte dateringer fra boplasser indikerer en bruksperiode for jaspis som spenner over siste del av tidlig steinalder gjennom tidlig del av sen steinalder, ca. 6500-5300 cal BP. Bruken av jaspis var delvis samtidig med ryolitt fra Siggjo. Men i motsetning til ryolitt er jaspis bare minimalt til stede på steinalderlokalitetene i regionen og ser derfor ut til å ha bare hatt lokal betydning.

Begge bruddene er eksponerte og relativt lette å få øye på. De er lett tilgjengelige fra sjøen. Til fots er Nautøyabruddet lett tilgjengelig fra nærliggende hovedvei, mens Skjervikabruddet er mindre lett tilgjengelig langs sti.